Nedweer weersverwachting logo
Maart 2005: meest uitgebreide sneeuwdek in zeker vijftig jaar + laagste maarttemperatuur ooit

Het komt zelden voor dat een zo groot deel van ons land zoveel sneeuw had als maart 2005. Op 2 maart 2005 meldde Heeg in het zuidwesten van Friesland een sneeuwdikte van 50 cm, de dikste sneeuwlaag in ons land sinds midden jaren tachtig. In Friesland, Groningen en Drenthe riep de sneeuwsituatie herinneringen op aan de sneeuwstormen in de winter van 1979, toen de sneeuw het openbare leven ontwrichtte.
Unieke hoeveelheden sneeuw in het noorden van ons land. Op verschillende plaatsen vielen tientallen centimeters. De KNMI-waarnemer in Heeg mat op 2 maart om 9 uur (8 uur UT) 50 cm. Een hoeveelheid van 20 cm of meer binnen 24 uur, die niet door de wind is opgewaaid, komt op een willekeurige plaats in het binnenland gemiddeld eens in de 10 jaar voor. Een hoeveelheid van 35 cm of meer komt gemiddeld eens in de halve eeuw voor. Aan de kust is dat nog zeldzamer. Deze sneeuwsituatie was nog unieker omdat niet een enkele plaats maar een groot gebied te maken had met zulke grote hoeveelheden en natuurlijk ook omdat het al maart was.

De nacht van 3 op 4 maart was de koudste ooit in maart in ons land gemeten. Op veel plaatsen vroor het streng met minimumtemperaturen tussen -10 en -15 graden en op een aantal plaatsen zeer streng onder -15 graden. De laagste temperatuur is gemeten op het KNMI-weerstation van Marknesse waar het tot -20,7 graden was afgekoeld.

De langdurige sneeuwval werd veroorzaakt door een storing die ongeveer 12 uur op dezelfde plaats bleef liggen. In de loop van de dag trok de storing heel langzaam naar het midden van het land en dat leverde ook daar langdurige sneeuwval op, maar duidelijk minder dan in Zuid-Friesland, Midden-Drente en Noordwest-Overijssel. De sneeuwzone kwam nauwelijks van zijn plaats door twee oorzaken. In de eerste plaats was er nauwelijks stroming hoog in de atmosfeer.
Grootschalige weersystemen, zoals dit neerslaggebied trekken dan maar langzaam weg. Verder was er onderin de atmosfeer sprake van aanvoer van koude lucht uit het noorden en tegelijkertijd aanvoer van minder koude lucht uit het zuiden. Deze twee stromingen waren ongeveer even sterk waardoor het grensvlak tussen beide op zijn plaats bleef liggen.


2 Maart 2005, Sneek bedolven onder een dik pak sneeuw, 30 tot 40cm

Verslag van Omrop Fryslân (Hjoed) van de grote hoeveelheden sneeuw in Friesland op 2 maart 2005

Overige informatie en beelden: