Nedweer weersverwachting logo
7 juni 1997: noodweer kost 5 levens

In de loop van de ochtend trok een zeer actief koufront het zuidwesten van het land binnen en leverde zeer zware windstoten af.
Op de vliegbasis Woensdrecht was toen een rŽunie van oud-meteomedewerkers. De sterke militaire boogtenten werden voor de zekerheid ontruimd. De tenten kwamen wel even bol te staan maar blijven netjes staan. Een grote feesttent werd bij Philip Morris in Bergen op Zoom de lucht ingeblazen.
Lokaal werden ook windhoosachtige verschijnselen waargenomen. Dat was o.a. het geval in Hattemerbroek en Roelofarendsveen. Op Schiphol werd een windstoot geregistreerd van 130 km per uur, op de luchthaven Zestienhoven bij Rotterdam werd 128 km in een zeer zware windstoot waargenomen. Er kwamen helaas 5 personen om het leven


7 juni 1997: rolwolk boven Rotterdam

Tijdens de passage van de lijn werd op de radar een opvallende structuur zichtbaar: de boog. Het is juist deze relatief smalle zone met zeer zware windstoten die de boog zo gevaarlijk maakt.


Beeld van de KNMI-neerslagradar in Den Helder, 7 juni 1997, 13.30 uur UT. Boven Zuid-Holland bevindt zich in de lijnstructuur een boog.

METEOSAT-beeld van de zware buienlijn. De temperatuur van de toppen van de buien is aangegeven met een kleurcode. In het groene gebied ligt de temperatuur tussen -66 en -67 graden.


Beelden rolwolk boven Rotterdam en schade Kralingsebos

Overige informatie en beelden: